Co vidíš v zrcadle

"Tak to tedy ne!!!" křičí Martin Kabát na hlavního pekelníka a vybojuje Káču, kterou vlastní hloupostí a bonvivánstvím prohrál peklu, zpátky do života. Ne!

Malá dává a jedeem...!foto: filmexport

*** 

"Malá dává a jedéém!!" sliní si prst Omnimor, jeden z hlavních aktérů v jedné z nejlepších scén českého filmu a mariáš o duši se dává do pohybu. Ale ten film má ještě mnohem lepší scénu.

Martin Kabát je hora chlap. Ničeho se nebojí, a má k tomu docela dobré důvody. Má ten svůj nestrach o co opřít. Na rozdíl od dnešních českých hrdinů, co se nebojí ničeho a nikoho až do chvíle, kdy o něco skutečně jde. 

Ale i Martin Kabát to přežene. Myslí si, že přechytračí čerta. A ono ne.

Naštěstí Martin Kabát není na prodej. Ví, kdy je přešlap. A ví, kdy se za přešlap platí. A ví, že jsou chvíle, kdy je potřeba riskovat vlastní život, aby nebyl utracen život jiného. Síla, se kterou se pouští  do bitvy, je ohromující. Je to síla, kterou tenhle národ šetří. Síla přešlapu. Síla znovuzrození. Síla, která tu a tam prorazí hladinu, ale na českém povětří rychle rezaví.

Martin Kabát ví, že selhal a že kvůli němu pukl život jiného. A to nemůže snést. A tak se proti tomu postaví. "Nehnu se, dokud mi Káču nevrátíte!!!" křičí na Lucifera.

Legrační pohádka.

Ne tak docela. Je to pohádka o zrcadle. Když se na ni díváš, vidíš sebe. Možná uvidíš Martina Kabáta, možná Omnimora. A možná nevidíš nic.

Ale to neznamená, že v tom zrcadle nejsi.

http://www.cfn.cz/detail_film.php?8715

 

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 13.12.2007 12:14 | karma článku: 14,93 | přečteno: 2605x