Blog iDNES je milionář!

1. 11. 2007 16:25:00
Je to nedávno, co blog iDNES spatřil světlo světa a už je milionářem. A táhne - nás, obyčejné mužiky pera, zkušené novinářské matadory a taky celebrity. Právě bloggerská práce to je, co způsobilo, že se o blog zajímá stále více lidí. A z mnohých z vás jsou dnes hvězdy blogu. A co se na blogu nosí? Kdo je tu králem? Co o tom všem říká statistika? Zajímá vás to taky? Nuže, račte si kliknout!
***

Fenomén blog Jsou mu čtyři měsíce, a už chodí, mluví a píše. Blog iDNES. Za ty čtyři měsíce se jeho kmenové buňky-bloggeři rozmnožily už na víc než půl tisícovky autorů (534), kteří dali všanc svoje názory, postoje a emoce mnohdy velmi nekompromisnímu čtenářstvu ve více než pěti tisícovkách článků (5385). A čtenáři se za nimi naučili chodit.

Z počátku jich bylo kolem patnácti tisíc denně, dnes už denní zájem ve všední den neklesá pod třicet tisíc přečtení. V říjnu si oslavenec zvlášť užíval - kromě překročení hranice tři a půl milionu přečtení padl i denní rekord - 17.října jsme dosáhli 57 tisíc přečtení.

Našeho kojence si oblíbila také celá řada celebrit politického, společenského i novinářského světa, mnohé z nich začaly samy blogovat. V pomyslné frontě na zaregistrování si postáli předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, ministr a bývalý ministr Tomáš Julínek a David Rath, Rathův oblíbenec Miroslav Macek, předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek i europoslankyně Jana Bobošíková a Zuzana Roithová. Čekání si mohli krátit pokukováním po miss Lucii Váchové či vyřizováním nejasností Martinem Komárkem nebo Ivanem Hoffmanem, Milanem Vodičkou či ve Spojených státech žijícím spolupracovníkem řady českých médií Dušanem Neumannem. Sekundovat jim při tom mohli humorista Bedřich Zelenka, producent Janis Sidovský, kubánská opoziční novinářka Tania Diaz Castro, psycholog Jeroným Klimeš či tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl.

Tady je Paroubkovo Králem blogu je ale bez diskuse někdejší premiér Jiří Paroubek. Jeho registrace je už zanesena prachem, registroval se totiž koncem května jako jeden z vůbec prvních bloggerů. Jako blogger je poměrně značně aktivní, na umístění článku na blog si našel čas i v den odletu do Číny v polovině září. Jeho texty mají vysokou sledovanost, čtenost se pohybuje kolem pěti tisíc přečtení na článek. Jeho článek „Je eutanázie opravdu nástrojem ďábla?" se s patnácti tisícovkami přečtení zařadil na 13.místo mezi nejčtenějšími články vůbec. Velmi bouřlivé a hojně navštívené pak bývají diskuse u jeho článků, ale o těch ještě později. Pan Paroubek zkrátka ví, jak a kudy teče řeka s názvem Píár (tzv. PR - čti „píár" , čili Public relations, je činnost, jíž se, velmi hrubě řečeno, dotyčný snaží získat přízeň veřejnosti). Jistě není náhoda, že k udržování se v „politické naději" si Jiří Paroubek vybral právě blog serveru iDNES.

Jméno předsedy ČSSD blog doslova okupuje, ale Paroubkovi PR inženýři jsou v tom z valné části docela nevinně: někteří bloggeři mu totiž tak nemohou přijít na jméno, že o něm píšou pomalu v každém druhém svém článku. A tak se někdy stává, že na hlavní stránce blogu pomalu není kam šlápnout, aby člověk o jméno Jiří Paroubek nezakopl. „Má Paroubek opravdu milenku?", „Stihne Paroubka vážná choroba?", „Na krvavé stopě Jiřího Paroubka", „Otevřený dopis Jirkovi P. od normálního občana" - to jsou názvy některých článků, a tak bychom mohli pokračovat. Bloggeři mají zajištěnu čtenost, pan expremiér zase zadarmo reklamu, byť obvykle negativní. Spokojeni jsou každopádně všichni.

Politika, sex a kudy z nudy Bloggerská témata z valné části sjednocuje zájem o veřejné dění - politika, politici, ale i reflexe dění ve společnosti se v článcích objevují zřejmě nejčastěji, často mají také vysokou čtenost. Jména, která vám při čtení těchto témat neuniknou, jsou Rudolf Poslanecký, Petr Olejníček, David Prokop, Karel Kříž, Jitka Lenková, Jitka Přikrylová a další. A samozřejmě novináři - Ivan Hoffman (Český rozhlas), Milan Vodička (MF DNES), Dušan Neumann, Pavel Přeučil (21.století).

Neutuchající zájem ze strany čtenářstva, a tedy i bloggerstva, je o témata sexistická. Stačí kontroverzní slovo v názvu článku a čtenost je zaručena. Paradoxně vůbec nejvyšší čtenost (24000) za celou existenci blogu má článek Stanislava Wienera „Nový článek o Kundě", který o tom, co si lačný čtenář při rozkliknutí od článku slibuje, vůbec není. Ne vždy je název článku samoúčelný, někdy se jím blogger pouze snaží nadhodit k diskusi kontroverzní téma: tak je tomu například u článku Andrey Jamborové „Vibrátor do každé rodiny" o nevyžádaném rozesílání nabídky erotického zboží (18000 přečtení a třetí místo mezi nejčtenějšími články).

Ne všichni se ale zabývají výše uvedenými tématy. Své čtenáře si nachází poezie (Jarmila Moosová, Lucie Solfronková, Bedřich Zelenka), literární tvorba (Rudolf Havlík, Eva Zimolová, Zdeněk Žurman, Jan Dvořák, George Novotny). Značnou oblibu si hned od počátku získaly (nutno říci, že výhradně apolitické) články infant terrible české politiky Miroslava Macka. Za pozornost také stojí často velmi vtipné nápady Stanislava Wienera. Jeho „kudyznudyhříčky" nám můžou jiné blogy závidět.

Video V době Youtube pochopitelně nezůstalo „jen" u textů. Mezi prvními začali videa ke svým článkům zařazovat Stanislav Stupka (neautorská, většinou na dokreslení souvislostí), europoslankyně Zuzana Roithová (k lidu mluví přímo ona sama) a Bedřich Zelenka (vlastní recitací doprovází své básně - čtenář tak může sledovat text a zároveň slyšet autorovu interpretaci).

Stars blogu Ano, máme hvězdy. I ty, které nehasnou (Bedřich Zelenka, Ivan Hoffman, Milan Vodička, Miroslav Macek, Jiří Paroubek), i ty, jejichž záře se teprve objevuje nad obzorem a o nichž ještě před pár měsíci málokdo věděl. Za mnohé jmenujme Rudolfa Havlíka (osobité zpovědi, zatím především z pobytu v Číně), George Novotneho (povídky a postřehy o Češích v Česku i v Americe pohledem zpoza oceánu), miss Lucii Váchovou - jako autorku jsme ji dosud neznali, byť její příspěvky někdy vyvolávají vášně, Petra Olejníčka, Jitku Přikrylovou, Karla Kříže, Zuzanu Hejnou, Jana Novotného, Evu Palotto, Stanislava Stupku, Rudolfa Polaneckého, Jitku Lenkovou, Patrika Bangu. Černým koněm blogu je bezesporu Zdeněk Žurman - jeho drsné a jemně řečeno neotřele napsané povídky rozhodně stojí za přečtení.

Zbabělost, ubohost a vulgarita, aneb Češi diskutují Výhodou a jedním z účelů blogu je vyvolat diskusi k danému tématu. Čtenáři tuto možnost hojně využívají a není výjimkou, když počet diskusních příspěvků u jednoho článku dosáhne stovky. Nejvíc diskutérů si zatím našel článek Karla Kříže „Jak bolševici pozvraceli sněmovnu" (310). Diskuse na blogu žel jen potvrzuje trend, kudy se společnost v čele s některými politiky ubírá.

V diskusních příspěvcích většinou anonymních autorů se nezřídka objevuje nízkost a ubohost. Urážky autora i ostatních diskutujících, užívání vulgárních výrazů či alespoň z podtextu patrná neúcta k zúčastněným jsou na denním pořádku. Nutno říci, že filozofie blogu iDNES je a bude taková, že podobné výpady v diskusích nemají místo a jsou a budou bez milosti mazány. Rovněž na blogu iDNES nemají místo články nevybíravým a nepřijatelným způsobem útočící na jakékoli minority, a již se takové objevily. Na druhou stranu, velmi stojíme o články, jež budou slušně, byť velmi ostře otevírat jakákoli kontroverzní témata. A o tom, že to jde, svědčí například články Patrika Bangy (bratra lídra kapely Gipsy.cz Radka Bangy), který se zabývá romskou problematikou z pohledu Roma.

Jak z blogu ukrást článek Jednoduše. Víc se o tom dozvíte z pera Naďy Strakové v blízké době.

Ať žije titulek! Fenomén titulku a spory o něj provázejí blog od samého počátku. A tak na závěr pár ukázek. Kromě sexisticky laděných názvů, třeba jeden z prvních kontroverzních titulků „Nahotiny na koupalištích. Huj nebo fuj?", nebo „Vibrátor do každé rodiny", či „TV moderátorka nahá v metru. První fotky z bezpečnostní kamery" či snad „Krátké pojednání o genitáliích předsedy vlády" se v titulcích čas od času zvrací: „Je mi z vás ukrutně, ale ukrutně na blití, pane ministře", „Je mi z vás na blití, pane Béme", „Jak bolševici pozvraceli sněmovnu", mohli jsme číst v nadpisech některých článků. Čtenáře přitáhl i titulek „Naše město zamořuje rakovina. Zavlekli ji developeři". A najdou se i titulky vyvolávající smích. Za všechny alespoň: „Bába už nemůže" (o skokanovi Bábovi), „Ťuk, ťuk, jmenuji se Gábina, a jsem strašně otravná" (reakce na reklamu, kdy na monitor nečekaně „zaklepe" dívka propagující jakési zboží a dlouhé minuty mluví a mluví) nebo Tewewizní nowiny bwikawy, dwahá Novo!" (údiv nad nekvalitou nově spuštěného systému vysílání Novy).

Takže vítejte na blogu iDNES! Čtenost zaručena!

Jan Dvořák, admin blogu iDNES

ZKrácenou verzi článku si můžete přečíst i na iDNES v rubrice media: http://zpravy.idnes.cz/blog-idnes-cz-oslavuje-3-5-milionu-precteni-fgv-/media.asp?c=A071101_145552_media_pei

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 1.11.2007 16:25 | karma článku: 19.28 | přečteno: 4530x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 15.36 | Přečteno: 524 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3849 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3508

Druhdy admin Blog iDNES.cz, pak vedoucí webu Flying Revue.cz. A teď zase logoped klinického typu na plný úvazek.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...