Jan Dvořák

Dětský karneval po palestinsku - se samopaly a pásy s výbušninami

14. 10. 2007 12:08:00
Bojovníci za mírumilovný islám, hoďte vaše papírové flintičky do koše. Skutečný islám nežije v ústech jeho evropských filozofických obhájců, ale na Středním Východě a v okolí. Kalašnikov, to je ten správný dárek k narozeninám malých Palestinců, jak ukazuje Youtube video uvnitř tohoto článku.

___

Dětský karneval, nebo armádní výcvik? Tahle otázka nutně musí napadnout každého, kdo se podívá na videozáznam z dětské „besídky" z blíže neurčeného místa v Palestině. Děti v maskáčích pochodovým krokem dupou po izraelských vlajkách na podiu a mávají samopaly. Z publika je sledují nadšení rodiče. Dětští moderátoři na jevišti zpovídají do mikrofonu vystupujícího, jenž se nápadně podobá strůjci 11.září, Usámovi bin Ládinovi. Toho po chvíli střídá jeden z duchovních otců intifády Ahmed Jásin. Co říká, neuslyšíte, video podbarvuje veselá hudba. Ale obrázky jsou výmluvné více než dost.

Jeho projev kromě spokojených usmívajících se rodičů sledují další děti, mimo jiné i ty, které na sobě mají navlečeny napodobeniny pásů s výbušninami. Hoši na podiu zalehávají do palebných pozic a míří do publika. Dnes je to zatím jenom "jako". Nic bych za to nedal, že mnohé z těch vášnivě odhodlaných dětí už si nejednou vystřelily ze skutečného Kalašnikova, který si tatínek schovává doma pod postelí (či spíš na čestném místě na zdi?). Přinejmenším při oslavách zabití některého z nevěřících psů, jichž je ten svět tak nepříjemně plný.

Mrazivé video (jemu podobných na internetu najdete bezpočet) nemá vyvrcholení. Proč taky. To teprve přijde, až tyhle děti dorostou a oblíbené palestinské heslo Smrt Izraeli! naplní doslovně v některé z jeruzalémských či telavivských kaváren nebo autobuse. A nebo v Londýně, Paříži či Praze, až jim Izrael začne být příliš těsný.

(foto u perexu: bbc)

Autor: Jan Dvořák | karma: 16.97 | přečteno: 2681 ×
Poslední články autora